maandag 29 november 2010

Muziek #20












Last.fm is net als Library Thing zeer uitgebreid. Je kunt veel muziek beluisteren, zeker de muziek die de laatste jaren is uitgebracht. Je kunt op veel manieren muziek zoeken zowel op artiest, album of de titel van het liedje zelf.
Ik vraag me alleen af of je niet door deze website’s die je constant meer van het zelfde laten horen, je er van weer houdt om ook is andere muziek op te zetten. Maar gelukkig zitten we niet altijd achter de computer en de autoradio speelt van alles af.
Ik weet niet of de bibliotheek hier wat mee kan, want als je ze toegang geeft om naar Last.Fm te luisteren in de bibliotheek moet je er ook voorzieningen voor treffen. Wie let op dat alles heel blijft en niet verdwijnt? En als ze het mooi vinden willen ze het ook kunnen opslaan, wie betaald wat o.a. auteursrechten.
Je kunt het wel vermelden op je website of in bibliotheeknieuws maar ze moeten dan wel zelf thuis inloggen.

zondag 28 november 2010

Catalogiseer je boekenkast #19

Liabrary Thing is een echte uitvinding.         
Het account aanmaken en de boeken die ik ooit gelezen heb op een lijst zetten was best makkelijk. Nu wordt het een kwestie van bij houden. Sommige boeken waren best populair, maar een oud exemplaar 1970-1980 moest ik zelf invoeren. mijn plankje
Boek gelezen, op je boekenlijst zetten met je beoordeling, kun je meteen zien wat anderen er van vonden. Ook kun je dan meteen zien wat die mensen ook nog gelezen hebben en wat hun beoordeling daarvan was. Zo kun je meteen je volgende boek uitkiezen als je dat wil.
Zo krijg je wel een heel grote catalogus, maar veel boeken zijn dubbel en in verschillende talen. Toch lijkt het me wel wat, en ook voor de leners van onze bibliotheek. Ze kunnen dan aan nog meer titels komen van hun schrijver, of op een idee komen om een andere schrijver te proberen.
De boekenkast van veel mensen staat toch vaak in de bibliotheek.

zaterdag 27 november 2010

You Tube e.a. #18

You Tube, Vimeo en Blip.tv het zijn leuke site’s en als je niet oppast verslavend. Als je er eenmaal opgaat en enkele filmpjes bekijkt, vind je er steeds meer die nog leuker of nog gekker.
Je hebt ook verschillende instructie filmpjes.
Dit lijkt me wel wat voor de bibliotheek. Als er iets veranderd in de bibliotheek zoals de opstelling in de bieb of er veranderd iets in de uitleen of inname programma kun je daar een instructiefilmpje van maken.
Als je iets organiseert in de bieb, kun je er zowel vooraf als erna een filmpje op je site zetten. Zo weten ze wat er aangeboden wordt visueel, of wat ze gemist hebben.
Het moet dan wel een betere kwaliteit hebben als sommige filmpjes op b.v. You Tube, ook al zitten er hele mooie bij.





donderdag 25 november 2010

smartphone

De smartphone van mijn man doet het alleen met de vingers, dus ze mogen niet te koud zijn.
Met een stokje doet de telefoon het helemaal niet.

En nu ga ik verder met You Tube, ik had al een leuk filmpje met baby's gezien, was pas ruim 3.miljoen keer bekeken.

maandag 22 november 2010

Mobiel internet #17

Een smartphone ziet er wel heel mooi uit, mijn man heeft er een waar je met een vingertik van alles kan opvragen. Voor mij is dat apparaat niks, want ik heb vaak koude vingers en dan werkt het apparaat niet. Als ik er een voor me zelf wil zal het toch met een aanraakstokje moeten zijn.
Het leuke van een smartphone is dat er TomTom op zit en voetprint. Met voetprint maak je een foto waar je bent, het apparaat vertelt je later, hoe je er weer terug komt.
Weervoorspelling voor de plaats waar je dan bent, tot wel 4 dagen vooruit.
Mijn man gebruikt hem ook als agenda en onderweg bekijkt hij er zijn emails mee, ook het Officepakket met Excel Word en Powerpoint vind hij een uitkomst.
Het apparaat kan ook nog foto’s en video’s maken en afspelen.
Het is ook nog een gewone telefoon.

zondag 21 november 2010

Socilale netwerken #16

Ik wist van het bestaan van de sociale netwerken, wist alleen niet dat er zoveel waren. Dadelijk krijg je nog een zoekmachine hoe je mensen kunt vinden van het ene netwerk naar het andere.
Sommige mensen zijn de hele dag bezig hun bezigheden en hun gedachten op het web te zetten. Ik vraag me dan wel eens af, of ze alleen maar op internet zitten of ook nog mensen in het echt zien.
Ik heb verschillende site’s bezocht, was al een tijdje lid van hyves, maar ik doe er niet veel mee. Meer omdat ik niet iedere dag achter de computer zit thuis. En als ik dan een bericht op hyves lees, vind ik het te vaak te laat om te antwoorden.
dizzie.nl vond ik een leuke site, je kan er, via verschillende ingangen, heel wat boeken opzoeken. Ook de nieuwste en als iemand het boek al gelezen heeft, kun je meteen lezen welke beoordeling het boek krijgt. Kan handig zijn voor klanten van de bibliotheek.

zaterdag 20 november 2010

Ontdek je plekje #15

Ben er een hele middag mee bezig geweest om eens rustig alle links te bekijken. De ene vond ik beter dan de andere, maar dat zullen veel mensen hebben. Als je het een beetje wil bekijken wat er allemaal mee kan, ben je wel even bezig. Ik zal echt niet zeggen dat ik er nu helemaal los op ben.
Het is leuk als je ergens naar toe wilt, en alvast wil bekijken hoe het daar ongeveer uitziet. Zullen de klanten van de bibliotheek ook wel willen, maar vaak als ze weten dat het kan, weten ze vaak ook hoe!
Toch lijkt het me voor de bibliotheek ook geslaagd, als a.s. klanten ons via  Google Maps  kunnen vinden. Het moet dan wel allemaal vlot verlopen, want mensen hebben een hekel aan wachten.

donderdag 18 november 2010

Instant Messaging #14

                   
Ik heb me vandaag ook aangemeld bij het chat programma van gmail, ik ben daar toch al ingeschreven. Heb me meteen ingeschreven dat ik contact met een paar mensen wil, eerst maar eens kijken hoe dat gaat.
Het is natuurlijk makkelijk als je meteen met iemand contact heb, die op dat moment achter de computer zit, want het gebeurt soms dat mensen dan refereren aan een website en dan kan je meteen even kijken. Je weet dan meteen waar ze het over hebben. Ze kunnen ook meteen berichten en bijlagen naar je sturen, waar je dan meteen een blik op kan werpen.
Hier bij geldt wel nooit echt commentaar geven, tot je het echt gelezen hebt.
Deze twee poezen hebben een ander idee over het gebruik van de computer, vast hebben ze hierover gemiauwt.
                                                                                 

Online bookmarking #13

Ben weer op Delicious geweest, heb namelijk nog een eigen oud account.
Je moet goed weten wat je aan het zoeken bent. Maar als je het niet gewoon op google of een andere zoekmachine kan vinden, is het natuurlijk altijd een optie. Want ik denk zeker dat het niet vlugger gaat.
Ik heb wel op Delicious een site toe gevoegd nl. forten en bunkers in Den Helder. De toeristen willen er wel eens om vragen en dan heb je in ieder geval wat.
Ik heb er meteen een heleboel tags aan toegevoegd. Ik kon mijn eigen foto’s op flickr namelijk zelf slecht terug vinden, dus tags zijn bij een groot aanbod heel belangrijk.

zondag 14 november 2010

Twitter #12







Heb me vandaag aangemeld bij Twitter, dit ging heel gemakkelijk, en een profiel van maximaal 160 letters is gauw gevuld. Mijn naam is daar trouwens ook Blacky alleen was deze al bezet, dus werd het Blacky2119. 
                                    
Ik heb nog niemand van de Kopgroepbibliotheek gevonden, maar dat komt nog wel, want zelf heb ik ook niet in mijn profiel het woord kopgroep gebruikt. Twitter is volgens mij handig voor mensen die wel contact willen houden, maar de geografische afstand tussen hen is een obstakel.   
Voor de bliotheek zie ik voor Twitter niet zoveel mogelijkheden, het is meer een hap snap medium. Je laat gauw je volgers weten wat je aan het doen bent, of van plan bent. Maar dan moet je wel volgers hebben die in onze bibliotheek interesse hebben.
                                                                                                                 

donderdag 11 november 2010

Ontdek wiki's #11

Wiki is dus niet meer alleen Wikipedia, maar ook verschillende andere site’s waar je van alles kan vinden. Op sommige Wikiplatforms zie je door de bomen het bos niet meer. Ik vind zelf het Google Platform Knol wel makkelijk omdat je daar nog enige indeling hebt.
 Ik ben ook even op de site van Wikedeventer geweest, het ziet er goed uit.  Maar ik ben bang als iemand voor informatie komt zoals een burnout, deze persoon overstelpt  wordt met informatie. Hij of zij moet van te voren goed weten wat ze van burnout wil weten. Wat de bibliothecaris ook wel het doorvragen noemen.
Een wiki heeft volgens mij de zelfde voordelen als Google docs, je kunt met meerdere mensen een document opstellen, of zoals op de video een soort boodschappenlijstje, zonder dat je bij elkaar komt.

donderdag 4 november 2010

online kantoortoepassingen #10

Online kantoortoepassingen  #10        
 Cloud computing by 23dingenbe
Google docs & spreadsheats lijken me heel erg makkelijk als je op verschillende  computers werkt. Je hebt dan altijd je eigen documenten bij de hand. Ook kun je mensen de toegang tot het dokument geven, die dan hun eigen commentaar  of eventueel iets kunnen toevoegen. Ik heb een eigen document gemaakt, getiteld herfst. Maar ik moet nog mensen vragen of ik hun emailadres er bij mag zetten zodat ze hun mening er bij kunnen zetten.
Het lijkt me ook makkelijk voor de bibliotheek als je iets samen moet maken, maar je ziet elkaar heel weinig. Kan ieder zelf de tijd bepalen wanneer men er aan werkt.

Mijn visie op Web 2.0 #9

Wat is jouw visie op Web 2.0?             WEB WITH DEW DROPS full view by Bill_Cross      
Ik kan niet zeggen dat ik het allemaal zo goed kan, maar ik sta er niet meer helemaal wereldvreemd tegenover. Een weblog kan nuttig zijn als je contact wil hebben met mensen die interesse en/of ervaring met iets specifieks, zoals een bepaalde camera. RSS is nuttig als je op de hoogte wil blijven wat er zoal in de bibliotheek wereld leeft, en dan wel van sites waar je zelf vertrouwen in hebt of die je via eigen weblog of die van anderen bent tegengekomen.  Online fotoalbums maken het je makkelijker om een passende foto bij een tentoonstelling of een lezing te pakken te krijgen en met http://www.dumpr.net/ kun je er ook nog iets geks mee doen.  

dinsdag 2 november 2010

spelen met plaatjes ding 8

 Vandaag heb ik met de hulp van Bernadette plaatjes bewerkt, Ik heb mijn eigen mevrouwtje flink door de molen gehaald en de twee leukste hier maar neer gezet. De uitkomsten vind ik grappig, en ik hoop dat ik het ook zonder hulp verder kan.
In het werk is het misschien wel leuk om het met tentoonstellingen te doen, ik denk niet dat de klanten hierom zullen vragen.
Ik heb dumpr.net gebruikt